“In deze transitie kan niet iedereen naar een eigen oplossing zoeken, want er is niet genoeg tijd. Door te verbinden brengen we oplossingen en inzichten samen om de transitie te versnellen,” zegt Anita te Water, partner bij Ebbinge, tijdens het Changemaker Impact Diner van Change Inc. “Om als bedrijf relevant te blijven is zo veel mogelijk winst maken niet meer genoeg. Een missie die bijdraagt aan een klimaatneutrale, circulaire en inclusieve toekomst is in deze tijd een no brainer. Alleen al vanuit arbeidsmarkt perspectief. De allerbeste talenten zijn uiterst kritisch hierop.”
Verschil tussen verbindend en gewoon leiderschap
Verbindend leiderschap dus. Maar wat is eigenlijk het verschil met “gewoon” leiderschap? Anita: “Leiderschap is in beweging krijgen en houden van mensen ten behoeve van een gezamenlijk doel. Verbindend leiderschap beoogt hetzelfde, maar dan op een intrinsieke manier. Dat mensen gemotiveerd zijn om vanuit zichzelf bij te dragen aan een gezamenlijk doel dat hun eigenbelang kan overstijgen.” De verbindend leider is een bruggenbouwen die alles doet om iedereen mee te krijgen. “Je krijgt weinig voor elkaar als je met al je idealisme alleen voor de troepen uitloopt. Samen met anderen, ook buiten je eigen organisatie, bereik je meer.”
Dit zijn de drie zaken die volgens Anita van doorslaggevend belang zijn voor deze vorm van leiderschap.
1. Formuleer een aansprekende doelstelling
Een doelstelling waar mensen écht enthousiast van worden en waarmee ze zich kunnen identificeren. De begrippen purpose en visie gaan over een droom, de stip op de horizon, een groot en gedurfd doel. Als je dit goed doet, geeft het bijna automatisch al energie en focus.
2. Geloofwaardigheid: sta zelf écht achter de purpose
Doe een check: kloppen je acties met je boodschap? Houd altijd vast aan je ware zelf, wees geen poseur. Blijf trouw aan je innerlijke kompas. Op die manier blijf je consistent. En een hele belangrijke: wees eerlijk. Wat gaat er niet goed, wat vind je moeilijk? Durf je open en kwetsbaar op te stellen. Je bent een mens, je kan geraakt worden door dingen. Het is een voorwaarde om andere mensen mee te krijgen en geeft juist blijk van een enorme kracht.
3. Luister actief
Wees oprecht nieuwsgierig naar wat de ander zegt. Je wilt niet alleen de woorden horen die de ander zegt, maar vooral de hele boodschap van de ander begrijpen, ook de betekenis en de gevoelens. Laat de boodschap van de ander echt binnenkomen, vraag door en denk niet alvast na over wat je wilt zeggen. Probeer niet in de overtuigingsstand te schieten, kijk waar je bruggen moet slaan om een stap verder te komen met elkaar. Je kunt alleen een groep mensen meekrijgen als je snapt wat hun belevingswereld, overtuigingen of zorgen zijn. Wees zelf ook oprecht overtuigd dat je samen met anderen meer kunt dan alleen. Durf perspectieven toe te laten waar jij nog niet aan hebt gedacht, die zomaar de opening voor een oplossing kunnen zijn. Zo ontstaan in verbinding de beste, vernieuwende ideeën.