Biodiversiteit verdient meer aandacht in het bedrijfsleven. Maar waar begin je?

Voor bedrijven wordt het steeds belangrijker om een actieve rol te spelen om biodiversiteitsverlies tegen te gaan. En bedrijven kunnen vandaag al beginnen om dit onderwerp op de agenda te zetten. Dat is de conclusie van de webinar voor commissarissen en bestuurders over het belang van biodiversiteit en de invloed van bedrijven georganiseerd door Ebbinge, MVO Nederland en Change Inc.

webinar

Aan het begin van de webinar werd het publiek twee vragen gesteld. Eén: hoe belangrijk is biodiversiteit voor jou? En twee: hoe vaak staat biodiversiteit op de bestuursagenda? De resultaten van de pol waren duidelijk. Waar een ruime meerderheid biodiversiteit zeer belangrijk acht, wordt er maar zelden over gesproken in de bestuurskamer. Hier moet verandering in komen, zeggen de aanwezigen.

Als biodiversiteit afneemt worden ecosystemen kwetsbaarder, waardoor natuurlijk kapitaal in gevaar komt. Terwijl het bedrijfsleven juist sterk afhankelijk is van de grondstoffen die veel ecosystemen bieden. “Bij bedrijven die fysieke gebieden beheren, staat biodiversiteit eerder op de agenda”, vertelt Elfrieke van Galen, partner van TheRockGroup en toezichthouder bij verschillende organisaties zoals, GVB, Arcadis NL en Meerlanden. “Maar organisaties maken ook buiten de eigen bedrijfsvoering impact. Het is tijd voor bestuurders om hun verantwoordelijkheid te pakken. Biodiversiteit is essentieel voor de gezondheid van onze planeet en de economie.”

Biodiversiteit en economie

Van Galen benadrukt dat het er niet goed voor staat met biodiversiteit. “In de laatste veertig jaar is 60 procent van de fauna op aarde verdwenen en op dit moment worden een miljoen soorten met uitsterven bedreigd.” En daar houdt het niet bij op. Wetenschappers verwachten dat ecosystemen op den duur een tipping point bereiken waardoor biodiversiteitsverlies onomkeerbaar versnelt. “Terwijl biodiversiteit essentieel is voor onze economie”, gaat Van Galen verder. “De EU stelt dat  dat de helft van het GDP afhankelijk is van een gezonde biodiversiteit. De landbouw, chemie, transport, retail; alle sectoren hebben in meer of mindere mate belang bij dit onderwerp.”

Financiële risico’s

Des te meer reden voor bedrijven om actief met biodiversiteit aan de slag te gaan. Maar hoe dan? Volgens Van Galen is het belangrijk voor bedrijven om in kaart te brengen op welke manier ze verbonden zijn met biodiversiteit. “Op welke manier maakt je bedrijf impact op biodiversiteit? En in welke mate ben je ervan afhankelijk?”, zegt Van Galen. “Bedrijven moeten nu al rekening houden met de financiële risico’s van klimaatverandering. Koppel hier ook financiële risico’s voor biodiversiteitsverlies aan. Dit kan invloed hebben op de voorwaarden voor financiering.”

Flora en fauna onder de masten

Ook aangeschoven in de webinar is Manon van Beek, bestuursvoorzitter van TenneT. Als beheerder van hoogspanningsverbindingen en hoogspanningsstations in geheel Nederland en grote delen van Duitsland, zit het bewaken en vergroten van biodiversiteit in de natuur van het bedrijf, zegt Van Beek. “Biodiversiteit is verweven in de purpose van ons bedrijf. Het is een proces met veel belanghebbenden. Als je een positieve bijdrage levert aan biodiversiteit krijg je een betere relatie met NGO’s, trek je meer groene investeerders en gemotiveerde medewerkers aan, en stuit je op minder weerstand en bezwaren in vergunningstrajecten.”

TenneT past verschillende maatregelen toe om een positieve bijdrage te leveren aan de biodiversiteit in de gebieden waar het hoogspanningsmasten aanlegt. Zo plaatst het onder de verbinding tussen de masten bloemstroken (“onder elke powerline, een flowerline”) en bieden speciaal ontworpen funderingen voor stopcontacten op zee huisvesting aan oesters, vissen en vogels.

Bestuurders formuleren purpose

Van Beek ziet een unieke rol voor bestuurders om met biodiversiteit aan de slag te gaan. “Het is een voorrecht om leiding te geven, maar het brengt ook verantwoordelijkheden naar bredere maatschappelijke thema’s.” Nog te vaak wordt volgens haar biodiversiteit als een afweging gezien tegen minder rendement. Onterecht, vindt ze. “Nadenken over biodiversiteit vergroot je innovatiekracht en het draagvlak van de omgeving en medewerkers. Het is niet of of. Het is en en.”

Agendeer biodiversiteit

Zowel Van Galen als Van Beek benadrukken dat het juist gaat om de kleine dingen. Van Galen: “Vraag je bij elke bedrijfsactiviteit af of er ruimte is voor biodiversiteit. Ga je verbouwen? Kijk naar welke materialen je gebruikt en onderzoek of je bijvoorbeeld nestkastjes kan plaatsen. Gesprekken met een nieuwe bestuurslid? Vraag naar zijn persoonlijke drijfveren over dit onderwerp. En verspreid mooie voorbeelden binnen je bedrijf en benoem de successen.”

Van Beek haakt hierop aan. “Aan het begin van een bestuursvergadering laat ik aan de hand van foto’s zien wat we bij TenneT allemaal nog meer doen naast de reguliere werkzaamheden. Zo ook met onze biodiversiteitsprojecten. Zo gaat het leven.” En net zo belangrijk: “Geef medewerkers met tijd en budget de ruimte om met biodiversiteit aan de slag te gaan. Begin klein, en maak zo stappen.”

 

Bron: ChangeInc.nl, gepubliceerd op: 20-04-2021