De waarde van diversiteit in leiderschap

Op 14 februari vond in Amsterdam de Boardtalk plaats, waar leiders uit verschillende generaties samenkwamen om te praten over de waarde van diversiteit in leiderschap. Janine Vos (CHRO bij Rabobank) en Nikki Trip (midden in het duurzaamheidsveld en mede-initiatiefnemer van Commissie 2100) gaven hun visie op intergenerationele samenwerking en wat jonge en ervaren leiders van elkaar kunnen leren.

events

Een centraal punt was de veranderende verwachtingen van jonge talenten. Bedrijven trekken steeds meer jongeren aan die niet alleen carrièreperspectief zoeken, maar ook willen bijdragen aan een groter doel. Voor deze generatie is werk niet alleen werk, maar een manier om impact te maken. Tegelijkertijd komt de oudere generatie soms in de knel met deze verschuiving: de focus van jongeren op werk-privébalans en purpose wordt soms als te idealistisch ervaren. In de ogen van jonge leiders lijken traditionele bedrijfsstructuren hen te beperken.

De dialoog tussen jong en ervaren was verfrissend en eerlijk. Wat opvalt, is dat de kloof tussen de generaties vaak niet zo groot is als gedacht. Beide groepen ervaren namelijk weerstand tegen verandering. De jongere generatie wil de gevestigde normen uitdagen en nieuwe ideeën inbrengen, terwijl de oudere generatie zich vaak vasthoudt aan bewezen methodes. Maar wat blijkt? Als beide kanten bereid zijn naar elkaar te luisteren – dat vergt inspanning en kan voor beide kanten uitdagend zijn – ontstaan waardevolle inzichten en kansen.

Een ander belangrijk thema was het begrip diversiteit in leiderschap. Het gaat niet alleen om het verschil in leeftijd, maar vooral om het vermogen om met verschillende perspectieven te denken en te handelen. Diversiteit is dus niet simpelweg het inbrengen van andere mensen in de ruimte, maar het is de manier waarop zij bijdragen aan de besluitvorming die telt. Jonge leiders hebben juist een frisse blik die essentieel is voor het vormgeven van toekomstgerichte strategieën.

Het gesprek ging verder over de uitdagingen van het huidige systeem, dat jonge leiders soms belemmert om hun ideeën door te voeren. Er is vaak te veel nadruk op ervaring en te weinig ruimte voor frisse inzichten. Toch gaven beide sprekers aan dat ervaring niet alleen gaat om jaren in de functie, maar om wat je daadwerkelijk hebt bijgedragen aan verandering.

De afsluiting bracht een duidelijke oproep: groei ontstaat wanneer generaties elkaar niet alleen vanuit hun eigen perspectief benaderen, maar écht in gesprek gaan. In plaats van meteen te oordelen, is het waardevol om door te vragen: waarom is dit belangrijk voor jou? Wat breng jij mee?

Het gaat om durven ja zeggen tegen kansen, ook als ze spannend zijn. Om elkaar niet vast te zetten in aannames, maar samen de ruimte te creëren voor nieuwe inzichten. Want juist in die wisselwerking tussen ervaring en vernieuwing ontstaat leiderschap dat verder reikt dan één generatie.

Dit sluit naadloos aan bij onze visie op leiderschap, die we hebben vertaald naar acht principes voor échte leiders – waarde- en purpose-gedreven leiders die impact willen maken en de wereld willen doorgeven aan volgende generaties. Een van deze principes is de droom: echte leiders hebben een visie die inspireert en richting geeft. Elk principe inspireert en verdiept het gesprek over leiderschap. Deze principes vormen tevens de kern van onze leiderschapsprogramma’s bij The School of Leadership, waarin we handvatten bieden voor diepgaande ontwikkeling en impactvolle verandering. Lees hier onze visie op Echt Leiderschap en de acht principes.