Jos van der Laan: ‘We kunnen alleen verder groeien als er voldoende vakmensen zijn’

In opdracht van Antea Participaties plaatste Ebbinge een half jaar geleden Jos van der Laan als nieuwe CEO bij Veenstra & Stroeve, een fabrikant van prefab onderdelen voor huizen. Jasper de Jong van Ebbinge spreekt Jos over zijn eerste zes maanden en de grote uitdagingen in de bouwsector.

private-equity

Wie ben je als persoon en wat vind je belangrijk?
Voor mij is het belangrijk dat je plezier hebt in het leven. Privé, maar ook in je werk. Dat moet in balans zijn om op beide vlakken goed te kunnen renderen. Dus ondanks dat we in een serious business werken, geldt voor mij: een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. Daarnaast is eerlijkheid voor mij belangrijk, dat is ook iets wat ik mijn kinderen probeer mee te geven. Om op elkaar te kunnen bouwen, moet je elkaar soms de waarheid durven vertellen.

‘Het is belangrijk om zo nu en dan je werkprocessen tegen het licht te houden. En je daarbij af te vragen: kan het ook anders, slimmer?’

Op welk gebied kan jouw sector wel wat verandering gebruiken?
De bouwwereld is natuurlijk redelijk conservatief. We doen het al jaren op deze manier, is een uitspraak die je veel hoort. Dat is ook niet per se fout, maar het is wel belangrijk om zo nu en dan je werkprocessen tegen het licht te houden. En je daarbij af te vragen: kan het ook anders, slimmer? Dat speelt nu ook bij ons. We maken een x-aantal elementen per dag en zijn er voortdurend mee bezig om te kijken hoe we dat aantal op een slimme manier kunnen verhogen. Dus zonder dat onze medewerkers harder of meer moeten werken. De manier waarop dat beter kan, is overigens niet iets wat wij op het kantoor moeten verzinnen. Het zijn de mensen die op de werkvloer staan die dat het beste kunnen aangeven, en daar dus ook de ruimte voor moeten krijgen.

Wat is er volgens jou nodig om de krapte op de woningmarkt het hoofd te bieden?
Er ligt een doelstelling om 100.000 woningen per jaar te gaan bouwen. Dat is een nobel streven en ik denk ook dat er genoeg beschikbare grond is. Het probleem is dat die grond heel duur is, en we zo goedkoop mogelijk moeten bouwen om de doorstroming aan de onderkant van de markt te bevorderen. Daar is uiteindelijk de politiek aan zet. Een ander probleem is dat er te weinig vaklieden zijn om de huizen te bouwen. Daar hebben wij ook last van. Prefab kan een onderdeel zijn van de oplossing en je ziet ook dat de sector op dat gebied een vlucht neemt. Maar we kunnen alleen maar verder groeien als er voldoende vakmensen beschikbaar zijn.

‘Iedereen heeft het wel over duurzaamheid, maar als jouw product of element daardoor twee keer zo duur is, wil bijna niemand het hebben’

Welke rol kan prefab daarnaast spelen bij het verduurzamen van de woningmarkt?
Bouwen met prefab houtdelen is qua CO2-uitstoot een stuk gunstiger dan werken met beton. Daarnaast kan je met prefab hout heel makkelijk voldoen aan je isolatiewaardes. Je kan het vullen met andere isolatiematerialen die nog milieuvriendelijker zijn of een bepaald eco-label hebben. Van schapenwol tot versnipperde spijkerbroeken of krantenknipsels, noem maar op. Aan de andere kant merk ik ook: iedereen heeft het wel over duurzaamheid, maar als jouw product of element daardoor twee keer zo duur is, wil bijna niemand het hebben. Ik ben nu 25 jaar in de bouw actief en ook op dat gebied is er nog veel hetzelfde.

Roelant Scheepens, partner Antea Participaties, over Veenstra & Stroeve:

Voor Antea spelen aan aantal trends een belangrijke rol om te investeren in Veenstra & Stroeve. Komende tien jaar moeten er tenminste 90.000 huizen per jaar bijgebouwd gaan worden om een oplossing te bieden voor de woningnood. Om dergelijke getallen te halen moet de bouw verder industrialiseren door woningen meer in fabrieken te maken, dit zorgt namelijk voor snelheid, efficiëntie, betere arbeidsomstandigheden en minder blootstelling aan weersinvloeden. Daarnaast is industrialisering van de bouw en het gebruik van hout als bouwmateriaal ook goed voor het milieu. Door minder bewegingen op de bouwlocatie en productie in een fabriek is er minder stikstofuitstoot op de bouwlocatie. Het gebruik van duurzaam hout zorgt voor CO2 opslag, wat dus het broeikasprobleem vermindert. Veenstra & Stroeve kan een positieve bijdrage leveren aan efficiënter en milieuvriendelijker bouwen.

Fotografie: Pieter Bas Bouwman