Wanneer interim management?
1. Specifieke expertise is nodig
Je hebt expertise nodig, die niet permanent in de organisatie aanwezig hoeft te zijn. Bijvoorbeeld bij een fusie, reorganisatie, een verander- of verbeterprogramma. Een interim manager die snel effectief is, vanuit visie en deskundigheid. Bijkomend voordeel van de inzet van een specialistische interim manager: het is minder kostbaar dan een consultant.
2. De transitie moet versnellen
De wereld verandert. Je constateert dat de organisatie niet in staat is in hetzelfde tempo mee te veranderen. Directie en management hebben een impuls nodig. Voeg dan iemand toe met specifieke leiderschapskenmerken en ervaring. Iemand die met nieuwe energie vanuit objectiviteit kan leiden en inspireren. Zodat het eigen team méér resultaten boekt.
3. Crisismanagement is onontkoombaar
De organisatie zit in de problemen. Omdat er bijvoorbeeld verlies wordt gemaakt, de operatie vastloopt of omdat de cultuur is verziekt. Dan is het soms onontkoombaar om nieuw leiderschap in te brengen. Een interim voorzitter Raad van Commissarissen, bestuurder of directeur. Iemand die snel de juiste analyse maakt en zorgt voor een plan. En dat in een goede verbinding met stakeholders en de organisatie uitvoert.
4. Er moet snel een opvolger starten
In de directie komt een plek vrij. Onverwacht, per direct of op heel korte termijn. Als overbrugging tot de start van de definitieve opvolger, kan interim management een uitkomst zijn. Je kunt de interim directeur of bestuurder bovendien een extra opdracht meegeven. De interimmer kan aanvullen, beweging brengen, verandering begeleiden en ervaring overdragen aan de vaste opvolger.
5. De beste koers is nog niet duidelijk
Soms is er tijd nodig om te bepalen welke kant een organisatie op moet. Of om te besluiten hoe je de topstructuur opnieuw vormgeeft. Een interim manager zorgt voor rust en continuïteit. Of voert juist de nodige verandering door. Zodat de leiders van de organisatie zich op de strategische keuzes kan richten die voorliggen.